În seara de 10 martie 2020, Ministerul Afacerilor Interne a publicat Proiectul pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care propune o serie de modificări, inclusiv responsabilitatea ANITP de a monitoriza și evalua activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către organizațiile neguvernamentale (Art. 2 (1) și Art. 10 (c). Aceste modificări vin să completeze cadrul de implementare a Hotărârii 84/2018 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 460/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane care prevede monitorizarea și evaluarea ONG-urilor de către ANITP.
Grupul Independent de Lucru Împotriva Traficului de Persoane și Migranți (THB-WG) a transmis către Ministerul Afacerilor Interne, ieri, 19 martie 2020, o scrisoare cu recomandări referitoare la eliminarea prevederilor privind monitorizarea și evaluarea activității organizațiilor neguvernamentale de către ANITP și solicitarea desemnării rolului de raportor național în domeniul traficului de persoane unui mecanism independent și nu ANITP, în concordanță cu recomandările organismelor internaționale.
De asemenea, Grupul Independent de Lucru Împotriva Traficului de Persoane și Migranți (THB-WG) și alte 12 ONG-uri active în lupta împotriva traficului de persoane, având în vedere că propunerea acestor modificări va afecta activitatea ONG-urilor, au solicitat Ministerului de Afaceri Interne amânarea adoptării unui astfel de act normativ pentru a se realiza o dezbatere publică reală, cu participarea societății civile, în care să se discute atât noile propuneri cât și modificarea HG 84/2018 pentru eliminarea prevederilor sus-menționate.
Așadar, în opinia organizațiilor neguvernamentale active în lupta împotriva traficului de persoane acest proiect de Ordin, împreună cu HG 84/2018, reprezintă motive temeinice de îngrijorare deoarece vizează direct limitarea și controlarea activității lor de către o instituție publică, un act clar de intimidare și cenzură și deci, de încălcare a valorilor democratice.
ONG-urile sunt consternate că într-un moment în care România se confruntă cu situații dramatice datorită epidemiei de COVID-19, iar majoritatea autorităților de stat sunt centrate pe lupta împotriva acestei pandemii, Ministerul Afacerilor Interne își alocă timp pentru a continua demersurile guvernelor anterioare de a controla organizațiile neguvernamentale, colaboratori eficienți și valoroși în lupta împotriva traficului de persoane. Aceste demersuri erau condamnate de actuala guvernare, când era în opoziție, ca fiind anti-democratice și în fapt “un act mascat de cenzură la adresa organizațiilor non-guvernamentale”.
ONG-urile speră ca în această situație de urgență, când există un risc maxim de limitarea drepturilor omului, guvernul să dea dovadă de interes real pentru apărarea și protejarea valorilor democratice și să colaboreze concret cu societatea civilă în menținerea unui cadru legal în care aceste valori sunt protejate.
Persoană de contact: Silvia Tăbușcă, silvia.tabusca@ecler.org
Comunicat susținut de:
1. Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului
2. Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
3. Asociația WorldTeach
4. Asociația Femeilor Române din Italia
5. Fundația Freedom House România
6. Fundația Ușa Deschisă
7. Fundația ReachingOut
8. Asociația Valoare Plus
9. Asociația Cultural Socială Economică Christiana
10. Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
11. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
12. Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România
13. Grupului Independent de Lucru Împotriva Traficului de Persoane și Migranți (THB-WG)