Abandonul școlar nu e o variantă

Cele mai recente date publicate de EUROSTAT plasează România în top 3, având o rată de abandon școlar de 18,1% cu tendință de creștere. Această situație este alarmantă iar efectele pe termen lung afectează societatea românească în ansamblul ei atât la nivel economic cât și la nivel social.

 

Centrul de Advocacy și Dreturile Omului dezvoltă programe care își propun să trateze fenomenul pornind de la cauzele lui profunde. Lucrăm în comunități cu risc crescut de abandon școlar, aducând o schimbare de paradigmă în întreaga comunitate, lucrând cu toate categoriile de vârstă și toți actorii relevanți. Dacă cunoști o comunitate cu risc crescut de abandon școlar spune-ne și nouă aici. Împreună putem gândi proiecte care să schimbe situația semnalată de tine.

 

Care sunt principalele cauze ale abandonului școlar?

Modelul educațional oferit de familie și de comunitate, dificultățile materiale, încrederea scăzută în sistemul de învățământ sau intrarea timpurie pe piața muncii sunt doar câteva dintre motivele care determină copilul sau familia acestuia să decidă părăsirea timpurie a școlii. Alți factori care cresc riscul abandonului școlar dar care nu pot fi controlați de familie sunt distanța foarte mare față de școală sau lipsa mijloacelor de transport adecvate și chiar fluctuația cadrelor didactice care nu doresc o slujbă de lungă durată în instituțiile școlare care se confruntă cu fenomenul abandonului școlar.

 

Finalizarea studiilor este posibilă

România respectă dreptul la educație oferind învătământ primar, secundar și terțiar gratuit. Acesta este un drept de care pot beneficia toți copiii și tinerii din România. Numeroase programe derulate de organizații neguvernamentale sau instituții ale statului oferă ajutor suplimentar copiilor și tinerilor aflați în dificultate.

 

Dacă cunoști un elev în pragul abandonului școlar, alertează-ne aici și împreună vom încerca să găsim un pragram care să îl sprijine.

8

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Proiect derulat de:

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi: www.eeagrants.org.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

Contact

Dacă ai un proiect în vedere sau vrei să afli mai multe despre serviciile și activitatea noastră, nu ezita să ne contactezi.