Comunicat de presă: 7 ONG-uri locale au dobândit cunoștințe și abilități ca watchdog în domeniul segregării în educație

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) anunță finalizarea cursurilor de formare a experților selectați din cele 7 ONG-uri din județele Brașov, Cluj, Constanța, Ialomița, Maramureș, Mureș și Prahova în vederea capacitării ca watchdog în monitorizarea segregării în educație și în realizarea de acțiuni de advocacy de la nivel local până la nivel european pentru apărarea și promovarea drepturilor copiilor la non-discrimnare și educație de calitate.

Cursurile s-au desfășurat online în perioada 17-28 mai 2021 și au abordat 3 teme principale de formare: advocacy, monitorizarea segregării școlare și consilierea juridică a victimilor.

Informațiile dobândite în urma programului de capacitare vor ajuta la îndeplinirea responsabilităților de către monitorii locali privind monitorizarea segregării școlare din 880 de localități din 11 judete, desfășurarea campaniilor de advocacy și oferirea de consiliere juridică victimelor segregării.

Participanții sunt reprezentanți ai ONG-uri locale care activează la nivelul a 7  județe (Aici Pentru Tine – Brașov; Asociația Elevilor Constanța; CENRES – Cluj; RomaJust Asociația Juriștilor Romi – Ialomița; Young Roma Maramureș- Maramureș; Rază de Speranță – Mureș și  Asociația Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău – Prahova).

Roxana Șerban (Asociația Elevilor din Constanța): ”Am venit la aceste cursuri cu un backup în spate ca fost reprezentant al elevilor, și am înțeles modul cum funcționează sistemul de învățământ din România. Aceste cursuri m-au ajutat să îmi aprofundez anumite cunoștiințe pentru că nu am lucrat exclusiv pe subiectul segregării în școli, ci pe mai multe chestiune generale. Toate cele trei module mă vor ajuta și după finalizarea acestui proiect în activitatea pe care o desfășor în comunitate”.

Eugen Ghiță (Asociația Roma Just –Ialomița):”Este o oportunitate de instruire a personalului angajat și al voluntarilor din organizația noastră strict pe chestiunea segregării. Noi nu aveam atâtea informații pentru oamenii  care  merg în teren, așa cum avem acum, participând la aceste cursuri”. 

”Școala pentru toți copiii!”- II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!”

“Proiectul este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC) și beneficiază de o finanțare în valoare de 245.973 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.”

Proiect derulat de:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Contact

Dacă ai un proiect în vedere sau vrei să afli mai multe despre serviciile și activitatea noastră, nu ezita să ne contactezi.