În data de 20 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție casează decizia Curții de Apel Iași din 2017 prin care anula decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminării de sancționare a Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu si Inspectoratul Școlar Județean Iași cu privire la segregarea pe criterii etnice a elevilor de etnie romă în unul din cele 7 corpuri ale școlii.
În aprilie 2016 Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu Iași și Inspectoratului Școlar Județean Iasi pentru segregarea copiilor de etnie romă. Motivele specifice ale plângerii au fost că în cadrul acestei școlii elevii învață în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizați în corpul C, ajungând potrivit datelor oferite de către școală la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp. Un grup de părinți de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educațional din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar și după finalizarea clasei a IVa nu puteau citi și scrie corect și de faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reîncadrate. Acest caz a fost identificat în cadrul monitorizării segregării în educație a elevilor romi realizat în peste 112 localități din regiunea Moldovei. Rezultatele monitorizării au arătat că în 50% dintre localități, copii de etnie romă suferă de o formă de segregare școlară (http://www.cado.org.ro/raportul-de-monitorizare-a-segregarii-scolare-in-regiunea-nord-est.html).
CNCD a decis că această situație, si anume așezarea într-un singur corp de clădire a copiilor romi când școala are mai multe corpuri de clădire, respectiv tolerarea acestor situații de către ISJ Iași reprezintă discriminare și încălcarea dreptului la demnitate potrivit O.G. nr 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Ca urmare, CNCD a amendat cu amenzi contravenționale de 3000 lei Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu-Iași și de 5000 de lei Inspectoratul Școlar Județean Iași.
În 2017 Curtea de Apel Iași anulează decizia CNCD pe motiv că situația semnalată de către CADO este datorită arondării geografice și nu apartenței etnice, care este un element extrinsec. Nivelul de educație și dotările contestate nu sunt rezultatul discriminării dar e o situație nefericită pe care școala și ISJ au incercat să le imbunătățească și că pregătiriea elevilor din corpul C de către cadre didactice suplinitori sau pensionare reîncadrate nu e un argument pentru discriminare dar e unul pentru lezarea demnității a acelor cadre didactice. În același an, CADO și CNCD atacau în recurs hotărărea Curții de Apel Iași.
Astfel că, după 4 ani avem o decizie finală care menține decizia CNCD, si anume că segregarea elevilor din această școală în Corpul C este segregare si un act de discriminare rasială.
Decizia ICCJ se poate accesa la acest link: http://www.cado.org.ro/uploads/Litigation/Decizia_1015_2020_iccj.pdf