64 de ONG-uri transmit recomandări privind Strategia Națională privind Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni 2021-2025

Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în numele  a 64 de ONG-uri în temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, a transmis Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate azi, 10 iunie 2021,  serie de  recomandări referitoare  privind draftul Strategiei Naționale privind Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni pentru Perioada 2021-2025, care sunt prezentate in documentul atasat.
 
ONG-urile semnatare apreciază calitatea propunerii de politici publice și își exprimă sprijinul pentru măsurile preconizate și variantele de soluționare propuse, în special în ceea ce privește înființarea și funcționarea Fondului Național de Prevenire a Criminalității.

ONG-urile semnatare reinterează că înființarea Fondului Național de Prevenire a Criminalității (FNPC)  este imperios necesar pentru asigurarea protectie si asistentei victimelor traficului de persoane sau altor infracțiuni dar și pentru prevenirea traficului de persoane mai ales in contextul actual în care România, în ultimii anii a devenit principala țară de origine în spațiul comunitar pentru victimele traficului de persoane, cetățeni ai Uniunii Europene.

In acest sens RoITP formuleaza o serie de recomandari de îmbunătățire a strategiei și documentelor post strategie, și anume:

–        Având în vedere amploarea fenomenului traficului de persoane, stabilirea unei alocări  bugetare rezonabile și îndestulătoare de  30% din totalitatea FNPC pentru asistența și protecția victimelor și pentru prevenirea acestui fenomen;

–        Fondul să cuprindă o schemă simplificată de despăgubire pentru victimele care nu pot opține despăgubiri dacă infractorul nu a fost identificat, a dispărut sau nu există bunuri indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului care să poată face obiectul unei executari silite pe cale civilă. Stabilirea acestui mecanism de despăgubire va ajuta statul român la punerea în practică a recomandării GRETA din 2021, obligație ce trebuie îndeplinită până la evaluarea următoare din 2025 ;

–        Fondul să cuprindă o schemă simplificată de decontare a serviciilor prestate victimelor de către furnizorii privați de servicii sociale, în baza unui mecanism de timp grant, accesibil, legal, competitiv.

–        Reformularea liniilor directoare ale Fondului  prin introducerea serviciilor de asistență pentru victime deoarece măsurile de protecție deja menționate oferă un cadru restrâns de servicii victimelor aplicate pe durata procedurilor judiciare, dar nu și ante sau post procedurile judiciare cum ar fi accesul la servicii de sănătate, consiliere psihologică post proceduri, servicii educaționale, de integrare pe piața muncii etc.  

Pentru mai multe informații accesați următorul link https://cado.org.ro/wp-content/uploads/2021/07/Punct_de_vedere_Strategia_ANABI.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Contact

Dacă ai un proiect în vedere sau vrei să afli mai multe despre serviciile și activitatea noastră, nu ezita să ne contactezi.